Via-Pecastel-Logo

Moestuin Plan

Ik noem het mijn moestuin plan, maar niets is minder waar. Erg goed in plannen ben ik niet, en ook al kan ik vaak niet wachten om met mijn moestuin aan de slag te gaan, op het moment dat de voorbereidingen moeten gebeuren ben ik meestal niet scherp. Oftewel: Ik doe maar wat. Meestal eerst met de zaden die ik nog heb, en gedurende het seizoen met wat bijgekochte nieuwe experimenten.

Ik heb een kleine tomaten verslaving, dus die zullen nooit ontbreken. Net als de courgettes, die redelijk makkelijk zijn en waarvan je op een gegeven moment maar kunt blíjven plukken. En de rest? Een grote verrassing. Dit jaar ben ik voor het eerst begonnen met stoksnijbonen en artisjokken. En eind juli heb ik nog wat herfst- en winterzaden bijgekocht, zoals postelein, paarse boerenkool, venkel en snijbiet.

1. Eetbare Muurbedekking

Does it get any better?

Het liefst heb ik alles om mij heen levendig groen, ben ik omringd door natuur. Dus je kunt je voorstellen dat een dergelijke witte muur als op onderstaande eerste foto’s een doorn in het oog was voor mij. Deze muur staat op het zuidoosten en vangt dus redelijk weinig wind, regen en heeft veel zonuren. Een klimmer die precies van díe eigenschappen houdt is de stoksnijboon. Dus ik heb de tegels langs de muur verwijderd, 6 stokken in de grond gestoken, en per stok 3 á 4 snijbonen geplaatst. En je ziet het resultaat: Een groene oase is ontstaan onder het keukenraam. Maar waar ik nu écht van kan genieten is het feit dat er onder mijn keukenraam een eindeloze voorraad aan verse groenten boordevol vitamines hangt. 🌿

23 JUNI
Ik zaai de snijbonen voor in kleine potjes en heb ze hier in de volle grond overgeplant.
22 JULI
Binnen een maand is de muur vol gegroeid met groen, en niet te vergeten – snijbonen! Je kunt hier de hele zomer te blijven knippen en eten. 💚

2. Eindeloze Voorraadkast

Een groentesoort moet in de zomer van goede huize komen, wil hij een plekje in mijn moestuin veroveren. Ik ben met name liefhebber van groenten die maar nieuwe vruchten blijven produceren óf die ontzettend snel groeien. Denk aan courgette, (cherry)tomaten, snijbonen en komkommer. De meesten van ons hebben slechts een beperkt aantal vierkante meters tot de beschikking, dus het meest praktisch is om een plant te kiezen die vruchten blijft geven. Daarnaast is er ook niets heerlijker dan tussen de bladeren zoeken naar nieuwe tomaten, snijbonen of courgettes. Zoektocht tussen de blaadjes Er gaat niets boven koken uit eigen tuin.