Via-Pecastel-Logo

Artisjok

NIVEAU: MEDIUM
🌱 Aantal planten: 3
🥒 Opbrengst tot 4 juli 2020: 0 artisjokken

✿ Vanaf maart kun je de zaadjes binnen voor-zaaien, die mogen vanaf 15 mei (IJsheiligen) naar buiten. Vanaf april kun je ze meteen buiten in de grond zaaien.
☞ Het 1ste jaar kun je helaas meestal nog niet oogsten, omdat ons seizoen eigenlijk te kort is voor de artisjok. Maar mocht je tóch wel al kunnen oogsten, of zit je in je 2e of latere jaar dan kun je rond juli en augustus waarschijnlijk oogsten. Dit doe je nét voordat de plant bloeit – als de bloemknop bolvormig is en de bovenste schutbladen lichtelijk uit elkaar staan. Zodra hij bloeit is hij niet meer te eten, maar dat mag de pret niet drukken, want ook als bloem om naar te kijken is het een plaatje.
☀ Zet de artisjok op een zonnig, enigszins beschut plekje neer waar ‘ie niet te nat staat (of waar het water makkelijk kan weglopen).
💚 Artisjok is rijk aan voedingsvezels, de vitamines A, C en D, B-vitamines, magnesium, ijzer, chroom, mangaan en kalium. Daarnaast bevat de artisjok verschillende antioxidanten en relatief veel eiwitten.

JAAR 1 / 23 JUNI

Ik verheug mij vanaf februari al op het nieuwe moestuin-seizoen, maar op de een of andere manier krijg ik het altijd voor elkaar om als ik ein-de-lijk van start mag te laat te beginnen. Zo ook met de artisjokken. Die had ik vorig jaar gespot in de buurt-volkstuin, dé perfecte groente. De plant is meerjarig, en is niet alleen lekker om te eten, maar de bloem is ook echt prachtig allemachtig. Oftewel: Die moest en zou ik ook hebben. Helaas kwam ik er pas te laat achter dat dit juist een van die groenten is die je vroeg moet zaaien. Maar goed, niet geschoten is altijd mis. Dus… Let’s give it a try!

JAAR 1 / 23 JUNI
JAAR 1 / 15 JULI

JAAR 1 / 18 JULI
JAAR 2 / 11 MEI
JAAR 2 / 11 MEI
Inspiratie uit de buurt-volkstuin.