Via-Pecastel-Logo

Aubergine 🍆

NIVEAU: MOEILIJK
🌱 Aantal planten: 12
🥒 Opbrengst tot mei 2021: 0

✿ Zaai de zaadjes in kleine potjes op een warme plek in huis voor vanaf februari.
☞ Geduld, geduld. Oogst 5 maanden na het zaaien.
☀ De aubergine houdt van warmte. Kweek ‘m binnenshuis op in een mini-kas voor het raam op het zuiden en breng ‘m pas na half mei naar buiten. In een pot of in een kas is de aubergine het gelukkigst.
💚 Een goede bron van vezels, vitamine C, mangaan en antioxidanten. De vezels en het vocht uit de aubergine zorgen samen voor een verzadigd gevoel. Daardoor krijg je minder trek en wordt het makkelijker om kleinere hoeveelheden te eten en ongezonde snacks te laten staan.

Er is één ding waar ik écht heel erg slecht in ben. Het labelen van mijn zaaisels. Zo is het voor mij altijd een verrassing wat er in een zaai-tray uit de aarde naar boven komt. Soms herken je de groente direct (tomaat, venkel), maar in andere gevallen kan het ook na het ontkiemen nog steeds van alles zijn. Nu had ik dus ook twee verschillende soorten aubergine gekocht en gezaaid, de zaadjes zien er hetzelfde uit, net als de zaailingen. Oftewel: Het gaat een verrassing worden wat voor aubergines ik straks kan gaan oogsten!

MAART
Geduld is een schone zaak bij de aubergine, voordat de zaadjes kiemen kan 2 tot 3 weken wachten zijn.

APRIL
Na ongeveer 2 maanden ziet mijn eerst gezaaide plantje er nu zo uit, met 4 mooie bladeren.

💡 TIP

Net als hete pepers (die pas kiemen tussen de 20 en 30 graden) hebben aubergines ook veel, heel veel, warmte nodig. Onder de 18 graden stopt de zaailing met groeien. Ik heb zelf geen elektrische propagator, maar als je die wel hebt, dan kun je een kleine voorsprong pakken. Zelf zet ik mijn mini-kasjes voor het raam op het zuiden, naast de verwarming – een beetje hetzelfde tropische effect.

25 APRIL
25 APRIL
APRIL
Mijn mini-kasjes met de aubergine zaailingen mogen af en toe naar buiten op een plekje uit de wind en in de zon, zodat ze nog nét wat meer zon en warmte pakken dan binnen voor het raam. Het wordt echt super lekker warm in de kleine kas, ook al is de temperatuur buiten nog frisjes. Zo kunnen ze extra lang van de volle zon genieten en groeien ze een stuk sneller.
11 MEI
De potjes werden te klein en de plantjes te groot. Tijd om ze te verpotten naar een grotere pot, en een plekje in de kas te geven. Ik zal uiteindelijk een paar plantjes in de kas planten, en een paar in pot houden (waarin de aarde warmer blijft, ook als het weer minder goed is) om te kijken wat het beste werkt. Ze zijn inmiddels ongeveer 25 cm hoog.
11 MEI
Ik zat even te twijfelen of ik ‘m nu al zou planten of dat het nog te koud is. Zoals je ziet – ik heb me eraan gewaagd, de eerste aubergine plant in de kas-grond is een feit! Ik ben benieuwd wat het verschil gaat zijn met de kas-aubergine in pot.
17 MEI
De eerste bloem is een feit!

Het duurde even voordat de lentezon zich liet zien (zulke regenachtige weken zijn het geweest!), maar na een paar dagen flink wat zon ontpopt de paarse bloem zich langzaam.