Via-Pecastel-Logo

Courgette

NIVEAU: MAKKELIJK
🌱 Aantal planten: 6 (2 vroeg, 1 middel, 3 laat geplant)
🥒 Opbrengst tot 25 juli 2020: 6 courgettes
🥒 Opbrengst tot 31 augustus 2020: 25 courgettes

✿ Zaai de zaadjes in kleine potjes in huis voor tussen eind april en half mei.
☞ Oogst 3 maanden na het zaaien.
☀ De courgette houdt van een zonnige plek. Hij wordt erg groot, dus heeft ruimte nodig, en wat compost op z’n tijd. Vergeet ook niet regelmatig water te geven, want als lid van de komkommer-familie bestaat ‘ie voor een groot deel uit water – dat heeft hij dan dus ook veel nodig.
💚 Een goede bron van vitamine C en foliumzuur. Bevat kalium, calcium, magnesium, fosfor en zink.

Zaai de courgette-zaadjes gedurende april en mei in kleine potjes voor. Ik zaai er een aantal op verschillende momenten, zodat ik zeker weet dat ik de hele zomer lang ‘fitte’ courgette-planten heb. Zaai ze ongeveer 2 tot 3 centimeter diep, zet ze op een zonnige plek in de vensterbank en zorg ervoor dat ze vochtig blijven (maar let op: niet drijfnat!).22 APRIL

Na 1 tot 2 weken zal je courgette-zaadje ontkiemen, en zal er ongeveer zo uit komen te zien als het plantje hierboven, in de hoek links onder. Hou de kiemplantjes binnen tot IJsheiligen, 15 mei, omdat de kans op vorst ⛄ dan nog aanwezig is (I know, bizar dat het tot mid mei nog zó koud kan zijn!) – en de kans is groot dat ze die niet overleven. Zoals je op de foto ziet neem ik het niet zo nauw met dit regeltje (rebel 😂 ), maar goed – wees gewaarschuwd dus!3 MEI

10 MEI
Na een aantal dagen verschijnt er tussen de twee kiemblaadjes door een nieuw blad. Deze is in tegenstelling tot de kiemblaadjes niet rond van vorm, maar heeft meer iets weg van een esdoorn-blad (Wát? Nou, dat >> 🍁 ).

Langzaam aan zullen er meer en meer van dit soort bladeren tussen de kiembladeren door verschijnen.

Tot er een mooi groen boeket ontstaat. Het is nu wachten op de eerste gele bloemen, want pas dán kan de plant courgettes aan gaan maken.

💡 TIP || Als je weinig ruimte hebt in je tuin, is dit hét moment een stevige stok vlak naast de courgette in de grond te steken, zodat je de courgette kunt gaan opbinden. Hij zal dan omhoog in plaats van naar de zijkant groeien, en zo bespaar je dus ruimte. Ook is de kans op rot van de onderste bladeren en laag gelegen courgettes later in het seizoen hiermee kleiner.

23 JUNI
Net op het moment dat je denkt ‘Ik wacht al zo lang, gaat er óóit nog iets gebeuren?🙇🏻‍♀️ zul je op een ochtend wakker worden en een vreugdesprongetje kunnen maken. Je lange wachten wordt beloond, want jawel – eindelijk bloemen aan de courgette plant! Een stapje dichtbij een heuse courgette-oogst dus, maar helaas, je bent er nog niet.

Voordat de courgettes zullen groeien, zal de vrouwelijke plant eerst moeten zijn bevrucht. Geen onbekend verhaal: Mannetje, vrouwtje, bevruchting, en hats – een baby.

Het ‘stuifmeel’ van de mannetjes-bloem moet in de stamper van de vrouwtjes-bloem terecht komen, en alleen dan zal de courgette die achter de vrouwtjesbloem verstopt zit gaan groeien. In principe zijn de bijtjes verantwoordelijk voor een goede bevruchting, maar ongeduldige (🙋🏻‍♀️ ) mensen helpen de natuur hier een handje, en wij zorgen er eigenhandig voor dat het stuifmeel op het stampertje terecht komt.

Fiori di zucca

Vrouwelijke Bloem
Achter de vrouwelijke bloem zie je een mini courgette zitten. Het is belangrijk dat de vrouwelijke bloem bevrucht wordt, want anders gebeurt er (bijna) niets. Zoals je ziet op de volgende foto.
Vrouwelijke Bloem
In de ochtend staan de bloemen een paar uurtjes open. Dat is hét moment dat dat de bestuiving plaats kan vinden. Zoals eerder gezegd help ik de natuurlijk graag een handje, en in het geval dat er er ook mannelijke bloemen openstaan ben ik er als de kippen bij om die af te knippen en te zorgen dat het stuifmeel dat daarin zit op het stampertje van de vrouwtjesbloem terecht komt. En de afgeknipte mannelijke bloem kan ik dan meteen gebruiken voor in een salade.🥗 – win win situatie dus!
Mannelijke Bloem
Achter de mannelijke bloem zit geen vrucht, maar enkel een steeltje – en zo is deze dus ook te herkennen.

💡 TIP || Wist je dat deze mannelijke én vrouwelijke bloemen ook heerlijk zijn om te eten? Ik pluk deze vaak pas als ik zeker weet dat ze niet nodig zijn voor de bevruchting, omdat er bijvoorbeeld heel veel mannelijke bloemen zijn of juist geen – en wel een vrouwelijke bloem. Je kunt ze het beste in de ochtend, als de bloemen openstaan, plukken. Klik hier voor wat courgette-bloem recepten.
Mannelijke Bloem
Hier zie je wat stuifmeel op de mannelijke stamper en nog wat korreltjes op de bloem. Dit moet dus allemaal op de vrouwelijke stamper terecht komen.

Als de bijen hun werk goed hebben gedaan en de vrouwelijk bloem bevrucht is door de mannelijke bloem, groeit de courgette. Als deze rond de 15 á 20 cm lang is, kun je ‘m het beste plukken. Als je ze jong plukt, dan heb je een grotere kans op een enorme oogst, plus: De courgettes zijn lekkerder als ze nog klein zijn.
28 JUNI
De eerste courgette van het jaar!
11 JULI
Wow, het heeft dus ongeveer 1.5 week geduurd voordat ik na de eerste oogst nu weer kans maak op de groei van nieuwe courgettes. Zonnig is het de afgelopen week niet geweest. Mistig, grijze lucht en héél veel regen. En ook ongeveer een uurtje nadat ik deze zonnige foto’s heb gemaakt komt het weer met bakken naar beneden. Ik wilde net trots opschrijven dat ik vanochtend maar liefst 3 (!) bloemen had – waarvan 2 vrouwelijk – dus dat het courgette feest kon gaan beginnen! Maar daar twijfel ik nu aan.

11 JULI
Ongeduldig als ik was besloot ik de natuur namelijk een handje te helpen, en heb ik geprobeerd de vrouwelijke bloemen te bevruchten met de mannelijke bloem. En toen kwam de regen keihard naar beneden, terwijl de mooie gele bloemen nog vrolijk open stonden en alle regen hebben opgevangen in hun ‘mandje’. Is nu al het stuifmeel eruit gelopen? Of opgelost? Heeft het dan nog wel hetzelfde effect? Geen idee! Zoals je op de foto ziet (als je goed kijkt) lijkt er nog wel wat stuifmeel op te zitten. Fingers crossed dat mijn courgette feestje nog door gaat. 🤞

Wat je verder nog moet weten…

Onbevruchte Vrouwelijke Bloem
Hier zie je bijvoorbeeld dat het achterste gedeelte van de courgette lekker aan het groeien is, maar de voorkant slank en geel blijft. Deze kun je het beste afsnijden, want hier gaat veel energie van de plant naartoe, maar hier gaat nooit een courgette uit groeien!
Opbinden Courgette
Als de courgette teveel ruimte in neemt óf als het veel regent, kun je ‘m opbinden. Het handigst is om direct bij het uitplanten een stevige stok naast de courgette-plant in de grond te steken, zodat je naarmate de courgette groeit deze kunt vastbinden aan de stok. Dan groeit ‘ie naar boven in plaats van naar de zijkant. Hier wilde ik de onderste bladeren beschermen voor de nattige ondergrond, omdat er veel regen voorspeld was.