Via-Pecastel-Logo

Mini Pruimtomaten 🍅

NIVEAU: MAKKELIJK
🌱 Aantal planten: 1
🍅 Opbrengst tot 4 juli 2020: 1 mini pruimtomaten
🍅 Opbrengst tot 4 juli 2020: 2 kg mini pruimtomaten

✿ Een klein plantje gekocht bij het tuincentrum en buiten geplant op 30 mei.
☞ Oogsten tussen juli en september.
☀ Tomaten houden van een zonnige plek, ze doen het nóg beter als ze beschut staan in bijvoorbeeld een kas. Bij mij staan ze midden in de tuin, zonder glas eromheen. Op zich werkt dat prima en de plant zelf groeit echt keí-hard, maar het rijpen van de tomaten gaat denk ik een stuk sneller in een kas.

30 MEI

De credits voor dit prachtige plantje gaan volledig naar de kwekerijen waar Intratuin mee samen werkt. Maar: Alles wat er vanaf dit moment gebeurt, that’s me 💪!

15 JUNI

De plant staat nu 2 weken in de moestuin-bak en komt inmiddels ver boven de rand uit. Ik ben natuurlijk nogal blij dat hij het goed doet, want ik had dit jaar maar 2 nieuwe zakken moestuin-aarde in de bak gedaan, en de rest van de aarde was oud en dus uitgeput. Of althans – dat dacht ik, maar dat valt dus reuze mee! Winnen! En na 2 weken heb ik zelfs al een ini-mini-tomaatje!

23 JUNI
23 JUNI
3 JULI
Halleluja, de plant is de afgelopen weken echt enorm gegroeid. Hij wordt inmiddels aan 2 kanten ondersteund door in totaal 6 bamboo stokken.
3 JULI
De eerste tros is een feit! Hij ziet nogal groen, dus nu is het wachten tot ze rijpen en rood worden. 🍅

(Spoiler alert: Geduld is een schone zaak zal blijken. Het zal ongeveer 20 dagen duren voor ik de eerste rode tomaat in de tuin mag verwelkomen.)

3 JULI
10 JULI
Zoveel tomaten aan deze inmiddels enorme struik!

15 JULI
Er hangen genoeg bladeren en tomaten, maar wanneer worden ze eindelijk rijp? Ik moet eerlijk toegeven dat het de afgelopen weken niet heel zonnig is geweest, dus hopelijk komt er snel verandering in.
24 JULI
Geduld is niet mijn sterkste punt. Net op het moment dat ik ging twijfelen of ze het óóit nog zouden gaan doen, maar – ja écht waar, hou op met me, pas 20 dagen na de eerste tros – zag ik opeens iets roods in de zee van groen. 🎉
28 JULI
Ik kon me niet inhouden en heb de eerste rijpe tomaat meteen geplukt (oeps), maar zoals je ziet begint de rest nu ein-de-lijk ook te rijpen. Ik heb me laten vertellen dat het rijpingsproces net zoveel tijd zal kosten als het duurde om van een bloemetje zich tot tros te ontpoppen. Van bloemetje tot rijpe tomaat duurt ongeveer 2 tot 3 maanden. Ja, echt.
10 SEPTEMBER

Augustus en begin september waren werkelijk feestmaanden voor een tomatenliefhebber als ik. Héél augustus heb ik elke dag handenvol kunnen plukken van de plant (inmiddels struik 😉). Helaas is het seizoen buiten (zonder kas) maar kort in Nederland, en toen het mid september kouder en natter werd zag je dat meteen doordat de struik zwart begon te kleuren en de tomaatjes er minder en minder gezond uit begonnen te zien.

11 SEPTEMBER

Zo’n overvloed aan rijpe tomaten kon zelfs ík niet aan. Zonde om te laten vergaan, dus dan maar bewaren in de vorm van zongedroogde tomaten. Hoe? Snij de tomaten doormidden, schep de natte vulling er met een theelepeltje uit, bestrooi met wat kruiden en een klein beetje olijfolie.

11 SEPTEMBER

En dan is ‘ie klaar om op 100 graden Celsius een paar uur (5 uur in mijn geval) de oven in te gaan! Controleer of ze helemaal uitgedroogd zijn. En zo ja, dan zijn ze perfect!