Via-Pecastel-Logo

MOESTUIN

De Mooie Moestuin

Aangewakkerd door de AH moestuintjes, de opkomst van de term ‘superfoods’, het zoeken naar nieuwe hobbies door Corona of de huidige trend om bewuster te leven, lijkt het erop dat steeds meer mensen groenten en kruiden uit eigen tuin verbouwen.

Dit fenomeen is niet nieuw, al in de 16e eeuw trokken Amsterdammers de stad uit op zoek naar gezond groen om zich heen. De stad was vies en vol en men wilde ‘terug naar de natuur’. Ze bouwden buitenhuizen aan de Amstel en de Vecht en de stadsmens ging (weer) zelf verbouwen en koken, want een gezondere levensstijl begint bij een goed dieet. Niet veel anders dan nu, die zoektocht naar gezond eten en weten waar het eten vandaan komt.

Maar helaas – we zijn geen rijke 16e eeuws Amsterdammers, en niet iedereen heeft de luxe om zich zo’n buitenhuis te permitteren, of een tuin die groot genoeg is om zowel van sierlijke planten als een stuk moestuin te kunnen genieten. Want zeg nu zelf, in een tuin moet ook ontspannen kunnen worden. De volledige tuin ombouwen tot een standaard moestuin is daarom geen optie. Wat nu als je de twee kunt combineren? Dit is niet alleen mooi, maar daarnaast in veel gevallen ook nog eens nuttig.

Er zijn veel kleurrijke bloemen voor de moestuin te vinden die sierlijk en kleurrijk zijn en daarnaast ook nog eens lokkertjes voor ‘bestuivers’ als bijen en hommels, en afleiders voor schadelijke insecten zijn of deze af stoten. Denk aan de Oost-Indische Kers, Zinnia’s en Goudsbloemen.

INSECTEN AANTREKKEN

De geur van bepaalde bloemen als de Goudsbloem trekt insecten aan, met het grote voordeel dat ze van je groenten afblijven. Deze insecten trekken trouwens op hun beurt weer lieveheersbeestjes  aan, en daar kan je niet genoeg van hebben in je tuin. Bijen, vlinders en hommels komen op de nectar van de bloemen af, en bestuiven meteen je groenteplanten.

Afrikaantjes in de moestuin van Villa Augustus, Dordrecht

INSECTEN AFSTOTEN

De geur van bepaalde bloemen houdt schadelijke insecten als de witte vlieg en wolluis maar ook mieren en aaltjes op afstand. Als bloemen als Afrikaantjes en Goudsbloemen tussen je groenten staan zullen ze daar dus ook wegblijven.

Goudsbloemen in de moestuin
Bloem van artisjok

KLEURRIJKE GROENTEN

Maar kleur in de tuin hoeft niet alleen van bloemen af te komen. Groenteplanten in de moestuin ook heel kleurrijk zijn. Denk aan artisjokken (zie de foto op links) en snijbiet (de foto op rechts) dat in alle kleuren van de regenboog te verkrijgen is.

Snijbiet || Photo by Eric Kelly for the Kitchen Garden Revival book by Nicole Burke

Shop Tuin