Via-Pecastel-Logo

Stoksnijbonen

NIVEAU: MAKKELIJK
🌱 Aantal planten: 25 (3 vroeg, 14 middel, 8 laat geplant)
🥒 Opbrengst tot 11 augustus 2020: 2,1 kg
Hoogte: 2 meter

✿ Plant 4 tot 8 zaailingen per stok voor het beste resultaat.
☞ Oogst 2,5 maand na het planten van de zaadjes.
☀ De snijboon houdt van warme & zonnige plekken die niet te nat zijn. Maar ze zijn best makkelijk, dus maak het jezelf niet te moeilijk. Ik heb ze middenin de tuin staan, op het balkon en langs de oost-muur, en ze doen het overal goed.
💚 Rijk aan vezels, ijzer, calcium en fosfor en bevatten veel vitamine A en C.  Ze zijn rijk aan fytonutriënten die allen een antioxidant-werking hebben. Bovendien rijk aan kalium én calorie-arm.

15 MEI

19 MEI
Ja tóch, de eerste zaailing! Na een paar dagen komt ‘ie al omhoog.

27 MEI
Dit was de eerste keer dat ik snijbonen uitprobeerde en om heel eerlijk te zijn zou ik het een volgende keer íets anders aanpakken. Je kunt namelijk 4 tot 7 zaadjes per potje planten, en die kun je vervolgens bij het uitplanten dan ook in één keer overzetten. Super makkelijk – je zet het potje op z’n zij en schuift als het ware het geheel er in één keertje uit en die zet je dan weer in zijn geheel buiten op de plek naast de stok waar je ze wilt hebben. Na IJsheiligen (15 mei) kunnen de zaailingen naar buiten.
23 JUNI
Snijbonen zijn een van de makkelijkste groenten in de moestuin. Het maakt eigenlijk niet uit waar ze staan, ze komen bijna altijd op. Bij mij staan ze in een bak met daarin moestuin-aarde, en langs het huis in de volle grond, wat eigenlijk een combinatie van veengrond en zand is (zie de foto hierboven) – en die groeien eigenlijk nog een stuk beter dan in de moestuin-aarde.
23 JUNI
Langs de oost-muur!
23 JUNI
Snijbonen houden van een zonnige en droge plek. De bonen staan bij mij op twee verschillende plekken in de tuin: middenin de tuin en langs de oost-muur. De gemiddelde windrichting in Nederlands is zuidwest, dus langs de oost-muur staan de bonenstaken het droogst, en inderdaad… Die bonenstaken groeien het hardst!
27 JUNI
Hier lijkt iets te gebeuren..?
3 JULI

5 JULI
‘Bloem in wording, deel I.’

5 JULI
‘Bloem in wording, deel II.’ Ik dacht eigenlijk dat ik echt bizar lekker bezig was en hier al mijn eerste peultje ontstonden. Zeg nou eerlijk, zo zien ze er toch uit? 😂 Maar goed, dan kom je dus van een koude kermis thuis, want – die de volgende foto – dit is de bloem! Ook leuk trouwens.

5 JULI
De bloem in bloei. Als de snijbonen binnen staan, vergeet ze dan niet een tikje te geven voor bevruchting (eigenlijk hetzelfde als met tomaten). Mijn stoksnijbonen staan buiten en hebben dankzij de wind geen handmatig tikje nodig.

5 JULI
Als de bloem is uitgebloeid (op de foto onder) en bevrucht, dan zal op een gegeven moment de gelig geworden bloem eraf vallen en er het begin van een peultje ontstaan (op de foto boven).
6 JULI
Hier zie je dat het dunne sprietje van de foto hier links van al íets meer vorm krijgt.

10 JULI

15 JULI
Het gaat al ergens op lijken!

22 JULI
De stoksnijbonen groeien als een dolle. Ik kan echt genieten van dit groene schouwspel. 💚
25 JULI
Snijbonen oogst je als ze nog plat zijn en ongeveer 20 cm lang, dan zijn ze namelijk het lekkerst! Dus ik kan gaan oogsten! Door te knippen beschadig je de planten niet. 

Snijbonen eet je nooit rauw, je moet ze altijd even koken. 
25 JULI
En jawel – de eerste (zeer bescheiden) snijbonen oogst is een feit. En deze foto laat volgens mij ook heel goed zien hoe ongeduldig ik ben. Zodra iets ook maar in de buurt van rijp of groot genoeg is, wordt ‘ie meteen door mij gekaapt. 😆

11 AUGUSTUS