Via-Pecastel-Logo

Tomatendief

Tomaten dieven kun je vergelijken met het scheren van de oksels van je tomatenplant. Eigenlijk gooi je meestal de dieven weg, op de compost-hoop. Tót ik hoorde dat die zich kan ontpoppen tot een nieuwe tomatenplant. Wat? Méér tomaten? Dat hoef je bij mij niet nog een keer te zeggen. Dus welkom bij dit experiment. Let’s multiply those tomato-plants!

3 JULI
Zet de dief na het plukken zo snel mogelijk in natte aarde (yes – ik geef op de foto dus het totaal verkeerde voorbeeld 🙈).
4 JULI
Hier een beter voorbeeld! Omdat ik de dief uit de eerste foto toch wat groot vond (25cm) en niet zeker wist of dat zou gaan werken, heb ik nóg een dief geplukt (10cm dit keer) en ook die in de natte aarde gezet.

Zorg ervoor dat de aarde altijd nat blijft – liever iets te nat zelfs dan te droog.
10 JULI
Zoals je ziet gaat de grote dief inderdaad niet helemaal lekker. De bladeren gaan krullen en worden geel. Deze heb ik er dus uitgehaald.
10 JULI
De twee kleintjes gaan daarentegen super goed. Die zien er nog helemaal gezond en groen uit, en zijn – zoals je op de foto ziet – lekker wortels aan het maken. Het zou toch zo fantastisch zijn als ik straks nóg meer mini-pruimtomaten planten heb!

To be continued…

17 JULI
Maar eentje heeft het overleefd, en dat is de kleine 10cm dief die wortels kreeg.

17 JULI
Inmiddels zijn we twee weken verder (nadat ik de dief ‘geplukt’ heb) en is het takje al flink gegroeid. Met name de breedte in, 15cm breed inmiddels (en 11cm hoog, vanaf de aarde gerekend).
22 JULI
De dief verplaatst naar een grotere pot en op het zonnigste plekje ooit (op het balkon waar we van 08.30 tot 18.30 uur zon hebben), hij groeit als kool!